υπηρεσιεσ

Βιωματικά Εργαστήρια

«Δίνοντας φωνή στην εμπειρία της διάγνωσης του παιδιού μου»

Βιωματικό εργαστήριο απευθυνόμενο σε γονείς που βιώνουν την εμπειρία οποιασδήποτε μορφής διάγνωσης που έχει δοθεί στο παιδί τους. Η εμπειρία της διάγνωσης του παιδιού είναι γνώριμη σε αρκετούς γονείς οι οποίοι μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με αυτή είτε μέσα από τις υποθέσεις εκπαιδευτικών είτε από την αξιολόγηση ειδικών επιστημόνων είτε από θεσπισμένα συμφωνά με τον ιατρικό λόγο διαγνωστικά κριτήρια . «ΔΕΠ-Υ», «Αυτισμός», « Δυσλεξία», «Κατάθλιψη» είναι μερικές από τις ονομασίες της διάγνωσης που συχνά ανακοινώνονται στους γονείς σηματοδοτώντας ένα νέο ταξίδι στη ζωή των παιδιών τους και των ίδιων συνοδευόμενο από αυτή την εμπειρία. Ωστόσο, αυτές οι ονομασίες, κουβαλάνε μαζί φωνές και εμπειρίες που καθιστούν το βίωμα της διάγνωσης μοναδικό και διαφορετικό. Αρκετά συχνά η διάγνωση κουβαλάει μαζί της την τάση απομόνωσης και την κυρίαρχη ιδέα της μοναξιάς σε αυτή την εμπειρία. Έτσι, συχνά επιτρέπεται η εμφάνιση αρνητικών αξιολογήσεων των ίδιων των γονέων για τον γονικό τους ρόλο και ταυτότητα αλλά και για την εικόνα των ίδιων για τον εαυτό τους. Πώς θα μπορούσε άραγε το άνοιγμα του συγκεκριμένου ζητήματος και το μοίρασμα προσωπικών και συλλογικών ιστοριών στην ομάδα να επιτρέψει τη μεταξύ των ατόμων σύνδεση και τη δημιουργία ενός δικτύου που θα προσπαθήσει να απαντήσει σε αυτήν την αίσθηση απομόνωσης. Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις στα πλαίσια της ομάδας θα προσπαθήσουμε:
  • να προσεγγίσουμε τις πολύπλευρες πτυχές της εμπειρίας της διάγνωσης και τις επιδράσεις αυτής στη ζωή των γονέων
  • να αναζητήσουμε τις απαντήσεις που έχουμε δώσει ή θα θέλαμε να δώσουμε στις επιδράσεις της διάγνωσης
  • να δώσουμε φωνή και χώρο στην προσωπική μας ιστορία και ίσως να συνδεθούμε με άλλες ιστορίες.
  • να αναζητήσουμε τους τρόπους που μπορεί να είναι βοηθητικές οι «ειδικές» γνώσεις και δεξιότητες των ίδιων των γονέων σχετικά με τη διάγνωση.
Το βιωματικό εργαστήριο συντονίζουν η Ειρήνη Καπαράκη, Ψυχολόγος -Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια & η Κατερίνα Μπαδογιάννη, Εργοθεραπεύτρια. Η συμμετοχή στο πρώτο εργαστήριο είναι δωρεάν με απαραίτητη κράτηση θέσης.

«Συνομιλώντας με τις προκλήσεις της Γ' Λυκείου»

Βιωματικό εργαστήριο απευθυνόμενο σε μαθητές της Γ’ Λυκείου. Περιγραφή: Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ! Δύο λέξεις, πολλά συναισθήματα, σκέψεις, επιθυμίες, όνειρα, ελπίδες, σχέσεις, άνθρωποι… κρύβονται από πίσω τους, τα οποία με τη σειρά τους βρίσκουν χώρο μέσα στις μοναδικές ιστορίες του κάθε μαθητή/τριας. Κάποιες ιστορίες έχουν μέσα το άγχος. Άλλες την θλίψη. Άλλες απερίγραπτη χαρά και ενθουσιασμό. Σε κάποιες ίσως να κρύβονται τα δυνατά στοιχεία του καθενός/μιας που έχουν ξεχαστεί λόγω των προκλήσεων που ο καθένας/μια ξεχωριστά ή και σε συλλογικό επίπεδο μπορεί να έρχεται αντιμέτωπος/η. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα μιλήσουμε από κοινού για τις προκλήσεις που μπορεί να εμφανίζονται στη συγκεκριμένη φάση της ιστορίας της ζωής μας με μία διάθεση να προσεγγίσουμε αυτές τις προκλήσεις και να επαναδιαπραγματευτούμε τις σχέσεις μας με αυτές σε ένα κοινοτικό επίπεδο καθώς και να συν-διερευνήσουμε πως απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις. Μέσα από τη συζήτηση θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τις προκλήσεις αυτές ως ξεχωριστές οντότητες και να τους μιλήσουμε, να τους δώσουμε μορφή, ίσως να τις αλλάξουμε λίγο ή πολύ, να τις πλάσουμε απ’ την αρχή, να τις μοιραστούμε με άλλους/ες και να δούμε τι απαντήσεις τους δίνουμε ή και τι θα μπορούσε να μας κάνει νόημα να τους απαντήσουμε μελλοντικά. Σας προσκαλώ, λοιπόν, σε αυτό το ταξίδι συν-διερεύνησης στο οποίο μπορείτε να φέρετε ό, τι θέλετε μαζί σας!

Κύκλος βιωματικών εργαστηρίων: Αφηγήσεις του σώματος. Χαρτογραφώντας τις εγγεγραμμένες ιστορίες στο σώμα της γυναίκας

Αν το σώμα σου είχε φωνή, άραγε τι ιστορίες θα αφηγούταν; Από που μπορεί να έμαθε αυτές τις ιστορίες και πώς είναι να τις κουβαλάει μαζί του; Έδωσε την άδεια του για όλες αυτές τις ιστορίες να κάθονται μαζί του; Τι επιδράσεις έχουν η παρουσία αυτών των ιστοριών; Ποιες από αυτές μπορεί να είναι υποστηρικτικές και ποιες λιγότερο βοηθητικές;
Ένα όραμα αρκετών μηνών αρχίζει να παίρνει μορφή μέσα από αυτό τον νέο κύκλο βιωματικών εργαστηρίων συγκατασκευής και συν-έρευνας σχετικά με τις αφηγήσεις του σώματος της γυναίκας. Αυτό σημαίνει ότι το υλικό/θεματολογία των εργαστηρίων θα προκύψει μέσα από τις θεματικές και ενδιαφέροντα που αναδύονται εντός της ομάδας. Ο χώρος είναι ανοιχτός για ιδέες, προβληματισμούς και θέματα προς εξερεύνηση με σεβασμό και αποδοχή της ειδημοσύνης του εκάστοτε ατόμου για το σώμα του.
Στόχος της ομάδας είναι η αποδόμηση κυρίαρχων, καταπιεστικών ιδεών και συνδεόμενων ιστοριών σχετικά με το σώμα και η ενδυνάμωση εναλλακτικών-προτιμητέων αφηγήσεων σχετικά με αυτό βασισμένων στις εμπειρίες και κατανοήσεις του κάθε ατόμου.
Επιδίωξη είναι η άσκηση συλλογικής αφηγηματικής πρακτικής σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και υποστήριξης για το γυναικείο σώμα προσεγγίζοντας την εμπειρία της αλληλεγγύης μέσα από το μοίρασμα προσωπικών και συλλογικών ιστοριών και την ανάπτυξη συνδέσεων μεταξύ αυτών.
Πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα που οραματίζεται την ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα και τη δημιουργία κοινοτήτων δημιουργίας και διάδοσης ιδεών υποστηρικτικών προς το σώμα.
Θα πραγματοποιηθούν βιωματικές ασκήσεις/ ασκήσεις αναστοχασμού ατομικά και σε επιμέρους ομάδες. Θα δοθεί προτεινόμενη βιβλιογραφία, ανοιχτή προς εμπλουτισμό στη διάρκεια των εργαστηρίων.
Αν γνωρίζεις κάποιο άτομο που μπορεί να ενδιαφέρεται για μια τέτοια ενέργεια, μπορείς να το μοιραστείς μαζί του!

Βρείτε μας στα Socila Media